Slider

Bayar MARA guna KWSP

Thursday, 28 February 2019


Assalamualaikum 

Okay kali ni aku nak share cara terkini nak bayar MARA guna KWSP. Senang sangat sekarang. Semua online sahaja. Tapi last sekali korang kena pergi juga dekat mana mana cawangan KWSP untuk pengecaman cap jari. Tapi bagi aku, proses dia sangat mudah dan cepat, tak complicated.

Dekat bawah ni aku akan terangkan one by one cara nak bayar MARA guna KWSP.

  •       Korang buka website KWSP dan tekan log in AHLI.


  •      Masukkan user ID dan password. Pastikan korang ingat korang punya user ID dan password. If tak ingat, tekan dekat bahagian forgot user ID/password tu.


  •           Lepas tu korang tekan dekat bahagian withdrawal then tekan dekat bahagian ‘New Application’


  •      Lepas tu pilih la nak bayar for ‘education’


  •      So lepas tu pilih dan key in je tempat kosong tu macam apa aku buat dekat bawah ni. Korang isi la sampai la korang sampai dekat step 4.



  •          Nanti lepas tu korang pergi dekat bahagian ‘secured messages’. Dekat situ nanti korang akan dapat message dari KWSP seperti di bawah.

  •          Nanti bila dah apply tu, rajin rajin buka website KWSP, check sama ada permohonan kita dah approved atau belum. Kalau dah approved, nanti korang akan dapat macam message dekat bawah.


  •          Next, korang akan dapat message macam ni dari KWSP. Means that permohonan pengeluaran korang telah diproses.


  •          Bila dah dapat message macam ni dari KWSP, so korang kena pergi mana mana cawangan KWSP untuk pengecaman cap jari. Proses dia sekejap sahaja tak lama pun. Jangan lupa bawa salinan skrol tamat belajar korang sebab nanti staf KWSP tu minta. Jangan lupa bawa ic juga.


Haaa lepas tu tunggu la korang selama seminggu. Nanti dah seminggu korang dah boleh check dekat website MARA E-baki korang sama ada baki dah tolak atau belum.

Senang kan? Hihi okay itu aje aku nak share untuk post kali ni.

Thank you for reading my entry J

23 comments:

  1. tak perlu bawak surat perjanjian mara ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Tak perlu. Hanya bawa skrol tamat belajar dengan IC je :)

      Delete
  2. Tak ada surat apa2 ke utk di bawa ke epf.. selain sijil tamag blaja dan ic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada. Hanya bawa skrol tamat belajar dengan IC je :)

      Reply

      Delete
  3. dia akan tolak bulan-bulan ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Contoh if kita nak bawa keluar RM2k dari epf untuk bayar mara, then dia tolak RM2k terus bukan bulan2. Means epf akan bayar dekat mara RM2k.

      Delete
  4. No student reference to apa ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat mana ek tu? Rasanya macam takde minta no student reference pulak

      Delete
    2. Boleh cek dekat ebaki mara..ada nombor akaun pinjaman kita dgn mara..

      Delete
  5. Bayar pinjaman PTPTN guna KWSP pun boleh. Senang jer proses kurang dari seminggu. Sebenarnya ada lebih kurang 17 jenis pengeluaran KWSP yang dibenarkan untuk para penyimpan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul :) Kalau tahu cara, memang senang je. Yg tak tahu cara tu yg payah haha

      Delete
  6. nak tanya kalau direject knapa ya?katanya maklumat tidak complete gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa dekat kaunter kwsp, ada bg dokumen yg cukup tak? Masa isi borang dalam website kwsp, isi semua ruang kosong tak?

      Delete
  7. Surat pejanjian pinjaman yng lama2 to kena bawak sekali ke masa pengecaman cap jari to

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu. Just bawa dokumen yg saya ada beritahu di atas :)

      Delete
  8. Boleh pergi mana2 cawangan kwsp terdekat ye?tak perlu ke HQ?

    ReplyDelete
  9. Hi,

    Tumpang tanya. Document yg perlu dibawa tu skrol tamat belajar means, Degree certificate ke?

    ReplyDelete
  10. Yeay! dah successfully submitted to EPF. Terima kasih byk2 untuk information yg awak share. Sangat2 membantu!

    ReplyDelete
  11. Thanks for info..info ini sangat bermanfaat dikala dapat surat untuk diblacklist..dapat bayar full terus

    ReplyDelete
  12. Maaf nak tanya kalau takde skrol camner yea.. sbb tak tamat belajar pun.bleh bayar guna kwsp jugak ke .mara yg suruh bayar melalui kwsp aje

    ReplyDelete

drop here your comment.:)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan