Slider

Bayar MARA guna KWSP

Thursday, 28 February 2019


Assalamualaikum 

Okay kali ni aku nak share cara terkini nak bayar MARA guna KWSP. Senang sangat sekarang. Semua online sahaja. Tapi last sekali korang kena pergi juga dekat mana mana cawangan KWSP untuk pengecaman cap jari. Tapi bagi aku, proses dia sangat mudah dan cepat, tak complicated.

Dekat bawah ni aku akan terangkan one by one cara nak bayar MARA guna KWSP.

  •       Korang buka website KWSP dan tekan log in AHLI.


  •      Masukkan user ID dan password. Pastikan korang ingat korang punya user ID dan password. If tak ingat, tekan dekat bahagian forgot user ID/password tu.


  •           Lepas tu korang tekan dekat bahagian withdrawal then tekan dekat bahagian ‘New Application’


  •      Lepas tu pilih la nak bayar for ‘education’


  •      So lepas tu pilih dan key in je tempat kosong tu macam apa aku buat dekat bawah ni. Korang isi la sampai la korang sampai dekat step 4.



  •          Nanti lepas tu korang pergi dekat bahagian ‘secured messages’. Dekat situ nanti korang akan dapat message dari KWSP seperti di bawah.

  •          Nanti bila dah apply tu, rajin rajin buka website KWSP, check sama ada permohonan kita dah approved atau belum. Kalau dah approved, nanti korang akan dapat macam message dekat bawah.


  •          Next, korang akan dapat message macam ni dari KWSP. Means that permohonan pengeluaran korang telah diproses.


  •          Bila dah dapat message macam ni dari KWSP, so korang kena pergi mana mana cawangan KWSP untuk pengecaman cap jari. Proses dia sekejap sahaja tak lama pun. Jangan lupa bawa salinan skrol tamat belajar korang sebab nanti staf KWSP tu minta. Jangan lupa bawa ic juga.


Haaa lepas tu tunggu la korang selama seminggu. Nanti dah seminggu korang dah boleh check dekat website MARA E-baki korang sama ada baki dah tolak atau belum.

Senang kan? Hihi okay itu aje aku nak share untuk post kali ni.

Thank you for reading my entry J

68 comments:

  1. tak perlu bawak surat perjanjian mara ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Tak perlu. Hanya bawa skrol tamat belajar dengan IC je :)

      Delete
    2. Alia, sblm ni sy byr kena ada surat prnjian mara..masa tu 2017..skang confirm ye hnya bwk sijil tamat belajar?

      Delete
  2. Tak ada surat apa2 ke utk di bawa ke epf.. selain sijil tamag blaja dan ic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada. Hanya bawa skrol tamat belajar dengan IC je :)

      Reply

      Delete
  3. dia akan tolak bulan-bulan ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Contoh if kita nak bawa keluar RM2k dari epf untuk bayar mara, then dia tolak RM2k terus bukan bulan2. Means epf akan bayar dekat mara RM2k.

      Delete
    2. kiranya bila kita dah habis study, nak bayar mara balik boleh pakai tolak dari kwsp. tapi pengeluaran bayaran ke mara tu sekali jela? amount tu kita yg decide ke? atau had limit memang 2k?

      Delete
  4. No student reference to apa ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat mana ek tu? Rasanya macam takde minta no student reference pulak

      Delete
    2. Boleh cek dekat ebaki mara..ada nombor akaun pinjaman kita dgn mara..

      Delete
  5. Bayar pinjaman PTPTN guna KWSP pun boleh. Senang jer proses kurang dari seminggu. Sebenarnya ada lebih kurang 17 jenis pengeluaran KWSP yang dibenarkan untuk para penyimpan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul :) Kalau tahu cara, memang senang je. Yg tak tahu cara tu yg payah haha

      Delete
  6. nak tanya kalau direject knapa ya?katanya maklumat tidak complete gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa dekat kaunter kwsp, ada bg dokumen yg cukup tak? Masa isi borang dalam website kwsp, isi semua ruang kosong tak?

      Delete
  7. Surat pejanjian pinjaman yng lama2 to kena bawak sekali ke masa pengecaman cap jari to

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu. Just bawa dokumen yg saya ada beritahu di atas :)

      Delete
  8. Boleh pergi mana2 cawangan kwsp terdekat ye?tak perlu ke HQ?

    ReplyDelete
  9. Hi,

    Tumpang tanya. Document yg perlu dibawa tu skrol tamat belajar means, Degree certificate ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takde certificate macam mana ea.. Sbb bljr tak habis, so kena bayar brpe lama yg saya pinjam.. Macam mana ye?

      Delete
  10. Yeay! dah successfully submitted to EPF. Terima kasih byk2 untuk information yg awak share. Sangat2 membantu!

    ReplyDelete
  11. Thanks for info..info ini sangat bermanfaat dikala dapat surat untuk diblacklist..dapat bayar full terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, lega rasa bila dah settled byr kan? hihi

      Delete
  12. Maaf nak tanya kalau takde skrol camner yea.. sbb tak tamat belajar pun.bleh bayar guna kwsp jugak ke .mara yg suruh bayar melalui kwsp aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Bawa surat janji pinjaman mara then surat berhenti belajar dkt kwsp sebagai bukti.

      Delete
  13. kalo xda scroll sebab x tamat belajar? boleh ke mohon kwsp settle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Bawa surat janji pinjaman mara then surat berhenti belajar dkt kwsp sebagai bukti.

      Delete
  14. kalo xder scroll mcmna yer alia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawa surat perjanjian pinjaman mara then surat berhenti belajar dkt kwsp sebagai bukti.

      Delete
    2. Kalau surat berhenti belajar pun takde mcm mana ye?

      Delete
  15. biasanya berapa lama baru kwsp approve?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sampai seminggu pon. Biasanya 2-3 hari bekerja je :)

      Delete
  16. Boleh xklau kwsp byar bulan2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh. Kenapa tak bayar lumpsum je? I mean bayar lebih dkt mara menggunakan kwsp so tak perlu bayar every month dkt mara sbb mara akan tolak dkt amount yg kita terlbih byr tu.

      Delete
    2. Boleh je buat tiap2 bulan kalau baki di dalam acc 2 kwsp mencukupi.

      Delete
  17. hi. nak tanya kalau bayar guna kwsp parents boleh ke?

    ReplyDelete
  18. NOTIS!! NOTIS!!

    Adakah anda memerlukan Peribadi, Pinjaman Tunai Perniagaan, Pinjaman Tidak Bercagar, Dapatkan modal kerja yang tidak bercagar? Kami Mempunyai Program Pinjaman yang Disesuaikan Untuk mana-mana Profil memohon pinjaman dengan kami hari ini untuk Memenuhi Keperluan Perniagaan anda.

    Kami menawarkan;

    Pinjaman Cepat dan Mudah
    Proses Permohonan Cepat
    Kelulusan dalam masa 24-72 Jam
    Pinjaman Yuran Pilihan
    Pembiayaan dalam masa kurang daripada 5 hari

    Hubungi kami: Howardfinancialaid@yahoo.com
    Kenalan wakil: +1 (573) 279-4038 (Whatsapp Only)

    PERKHIDMATAN PINJAMAN TERMASUK INCLUDE:
    ================================
    * Pinjaman Komersial.
    * Pinjaman Peribadi.
    * Pinjaman Perniagaan.
    * Pinjaman Pelaburan.
    * Pinjaman Pembangunan.
    * Pemerolehan Pinjaman.
    * Pinjaman pembinaan.
    * Pinjaman Pelepasan Kad Kredit
    * Pinjaman Penyatuan Hutang

    Kami Menawarkan Perundingan Kewangan Kepada Pelanggan, Syarikat Mencari Pembiayaan Hutang / Pinjaman Dan Mencari Modal Kerja Memulakan Perniagaan Baharu Atau Memperbesar Perniagaan Sedia Ada.

    Pihak-pihak yang berminat sila hubungi kami untuk maklumat tambahan melalui E-mel: Howardfinancialaid@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Kita boleh tetapkan ke jumlah yang kita nak bayar pada Mara atau Kwsp direct contact dengan Mara jumlah tertunggak ? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita boleh tetapkan berapa jumlah yg kita nak bayar dekat mara melalui kwsp :) tak perlu byr semua pon. Bayar setakat yg mampu.

      Delete
  20. Hi sis, assalamualaikum. Saya ada tunggakan pinjaman mara, boleh settle guna kwsp ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! waalaikummusalam. Yup boleh je. Saya pun bayar tunggakan mara guna kwsp :)

      Delete
  21. Salam, kalau kita pernah dapat pengurangan mara sebelum ni dan sekarang nak buat settlement mengunakan KWSP . Kita boleh dapat pengurangan dari pihak mara lagi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Eh tak boleh dah dapat pengurangan dari mara after dh prnh dpt pengurangan dari mara sebelum ni. Hanya sekali jela hahaha kalau dpt pengurangan byk kali, saya pun nak kalau mcm tu hahaha setiap sorg hanya sekali je dpt pengurangan dari mara :) selebihnya iaitu baki tu awk kena byr by monthly or byr guna kwsp sampai la hbis bayar.

      Delete
  22. Assalammualaikum sis. Nak tanya yang bahagian Student Reference No tu die cakap Reference Number can be matrix number or student loan account number. Tapi sy tak ingat dah matrix number zaman belajar...student loan account number tu maksudnye acc MARA yg kite bayar tiap2 bulan tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Yup betul :) student loan account number tu acc mara yg kita bayar tiap2 bulan.

      Delete
  23. Salam..melalui online jumlah bayaran tidak dinyatakan..so mcm mne epf Akan tolak amount yg Kita nk bayar?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Online apa? Maksud awak jumlah bayaran pinjaman ke? Kurang paham dengan soalan.

      Delete
  24. Assalam..masa buat pengesahan tu kwsp mmg takda minta penyata baki bayaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.Takde pulak minta masa saya pergi hari tu :)

      Delete
  25. salam. Berapa lama nak tunggu utk dapat message diluluskan dari kwsp tu ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Dalam 2-3 hari bekerja je. Paling lama pun dalam seminggu.

      Delete
  26. brapa lama proses utk approval ya

    ReplyDelete
  27. Salam..cmne klo X de Surat berenti belajar erk? Study X abis then blah cmtu je..ade dokumen lain X yg boleh bawak sebagai bukti?

    ReplyDelete
  28. Salam, klo X de Surat berenti belajar boleh proceed X? Belajar X abis n blah cmtu je..

    ReplyDelete
  29. Time kasih alia..nice info..berguna sangat2..thank youuuuuuuuuu..hehe ��

    ReplyDelete
  30. Terima kasih untuk entri ini. Alhamdulillah kejap je KWSP proses. Apply Ahad, dapat mesej hari Jumaat untuk cap jari. Ya Allah, leganya rasa hutang habis bayar! Hahaha

    ReplyDelete
  31. berapa lama ye permohonan nak diluluskan atau tidak?

    ReplyDelete
  32. PROGRAM PINJAMAN MUDAH
    Selama masa ekonomi yang tidak pasti ini, banyak orang mendapati diri mereka dihadapkan pada situasi di mana mereka dapat menggunakan bantuan keuangan. Apakah itu untuk keadaan darurat, perbaikan rumah, konsolidasi utang atau bahkan liburan keluarga - pinjaman pribadi berbunga rendah adalah cara yang aman dan dapat diandalkan untuk memenuhi kebutuhan keuangan Anda. Di Alta Finance LLC, kami berspesialisasi dalam program pendanaan Pinjaman yang andal dan efisien. Hubungi kami hari ini menggunakan email perusahaan kami: altafinancellcfunding@gmail.com atau melalui teks +1 702 805-0119

    ReplyDelete
  33. Selain drpd message di inbox i-akaun, pihak kwsp Ada gunakan Cara lain tak nak maklumkan permohonan diluluskan? (Surat @ SMS)

    ReplyDelete
  34. terima kasih atas perkongsian ini.. duit kwsp saya hanya mampu utk bayar jumlah mara yang tertunggak sahaja. even saya ada bayar ckit2 tp nilai tunggakan masih naik rm250 tiap2 bulan. yang di tolak hanya jumlah keseluruhan.. jadi terpaksalah kuarkan jgk wksp utk bayar tunggakan..

    ReplyDelete
  35. terima kasih atas perkongsian ini.. duit kwsp saya hanya mampu utk bayar jumlah mara yang tertunggak sahaja. even saya ada bayar ckit2 tp nilai tunggakan masih naik rm250 tiap2 bulan. yang di tolak hanya jumlah keseluruhan.. jadi terpaksalah kuarkan jgk wksp utk bayar tunggakan..

    ReplyDelete
  36. Assalam, sy punya withdrawal x dapat secured messages dari Kwsp lagi, knpa yea? sy apply ari Sabtu malm.

    ReplyDelete
  37. selalu process amik masa berapa lama?

    ReplyDelete

drop here your comment.:)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan